स्वतंत्र आ स्वायत्त देशन के सूची

विकिपीडिया से
Jump to navigation Jump to search

इ स्वायत्त देशन के सूची आप के विश्व के स्वायत्त राज्य के अवलोकन दिखाई, इ सूची में उ देश के स्थिती आ उ देश के पहिचान (स्वायत्ता) दर्शावल गईल बा।

संयुक्त राष्ट्र के सदस्यता प्रणाली पर इ सूची में 206 गो देश के तीन श्रेणी में रखल गईल बा: 193 सदस्य राज्य, दूई गो पर्यवेक्षक राज्य, आ 11 गो अन्य राज्य। संप्रभुता विवाद स्तम्भ में उ राज्यन के दिखावल गईल बा जवना के संप्रभुता पर विवाद चल रहल बा। (190 गो राज्यन) के संप्रभुता पर कउनो विवाद नईखे आ (16 गो राज्यन) पर विवाद चल रहल बा।

राज्यन के सूची[संपादन]

छोट आ औपचारिक नाम यूनाइटेड नेशंस के सदस्यता [नोट 1] स्वायत्ता विवाद [नोट 2] स्वायत्तता के स्थिती आ पहिचान के बारे में अउरी जानकारी [नोट 4]
A AAA A AAA A AAA
ZZZयूएन सदस्य देस भा ऑब्जर्वर स्टेट A AAA ZZZ
ZZZअबखजिया → अबखजिया A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 अफगानिस्तान – अफगानिस्तान इस्लामी रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 अल्बानिया – अल्बानिया रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 अल्जीरिया – अल्जीरिया पीपुल्स डेमोक्रेटिक रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 अंडोरा – अंडोरा प्रिंसिपलिटी A यूएन सदस्य देस A कौनों ना Andorra is a co-principality in which the office of head of state is jointly held ex officio by the French president and the bishop of the Roman Catholic diocese of Urgell,[1] who himself is appointed by the Holy See.
 अंगोला – अंगोला रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 एंटीगुआ आ बारबूडा A यूएन सदस्य देस A कौनों ना Antigua and Barbuda कॉमनवेल्थ रील्म में हवे[नोट 5] with 1 autonomous region, Barbuda.[नोट 6]
 अर्जेंटाइना – अर्जेंटाइना रिपब्लिक[नोट 7] A यूएन सदस्य देस A कौनों ना अर्जेंटाइना एगो संघ (फेडरेशन) हवे जेह में 23 गो प्रांत (प्रोविंस) आ 1 ठो खुदमुख्तार शहर शामिल बाड़ें।
 आर्मीनिया – आर्मीनिया रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना पाकिस्तान एकरा के संप्रभु देस ना माने ला।[3][4][5]
ZZZअर्तशाख → अर्तशाख A UN member state A None
 ऑस्ट्रेलिया – ऑस्ट्रेलिया कॉमनवेल्थ A यूएन सदस्य देस A कौनों ना ऑस्ट्रेलिया एगो कॉमनवेल्थ क्षेत्र हवे[नोट 5] आ 6 गो राज्य (स्टेट) आ 10 गो राज्यक्षेत्र (टेरिटरी) सभ के संघ (फेडरेशन) हऽ। आस्ट्रेलिया के बाहरी राज्यक्षेत्र सभ में:
 ऑस्ट्रिया – ऑस्ट्रिया रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपीय यूनियन के सदस्य देस[नोट 3] ऑस्ट्रिया कुल 9 गो राज्य (Bundesländer) सभ के संघ (फेडरेशन) हऽ।
 अजरबैजान – अजरबैजान रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना अजरबैजान में दू गो खुदशासित इलाका बाने, Nakhchivan Autonomous Republic आ नगार्नो-काराबाख़[नोट 6] आ नगार्नो-काराबाख़ में डी फैक्टो स्टेट Republic of Artsakh बाद में बनल बा।
 बहामास – Commonwealth of the Bahamas A यूएन सदस्य देस A कौनों ना कॉमनवेल्थ रील्म के हिस्सा हवे।[नोट 5]
 बहरीन – बहरीन राज A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 बांग्लादेस – पीपल्स रिपब्लिक ऑफ़ बांग्लादेस A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 बारबडोस A यूएन सदस्य देस A कौनों ना बारबाडोस कॉमनवेल्थ रील्म के हिस्सा हवे।[नोट 5]
 बेलारूस – बेलारूस रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना बेलारूस आ रूस मिल के युनियन स्टेट्स बनावे लें
 Belgium – बेल्जियम किंगडम A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3] ई एक तरह के फेडरेशन हवे जे भाषा आ अन्य आधार पर बँटल बा।
 बेलीज A यूएन सदस्य देस A कौनों ना बेलीज कॉमनवेल्थ रील्म के हिस्सा हवे।[नोट 5]
 बेनीन – बेनीन रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 भूटान – भूटान राज A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 बोलीविया – बोलीविया के बहुराष्ट्रीय राज्य A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 बोस्निया आ हर्जेगोविना A यूएन सदस्य देस A कौनों ना Bosnia and Herzegovina is a federation of two constituent units:

and Brčko District, a self-governing administrative unit.[7]

 बोत्स्वाना – बोत्स्वाना रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 ब्राज़ील – ब्राजील फेडरेटिव रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना 26 गो राज्य आ 1 ठो फेडरल डिस्ट्रिक के फेडरेशन हवे।
 ब्रुनेई – A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 बुल्गारिया – Republic of Bulgaria A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य देस।[नोट 3]
 बुर्किना फासो A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
बर्मा भा म्यांमार यूएन के सदस्य कौनों ना
 बुरुंडी – बुरुंडी रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 कंबोडिया – कंबोडिया राज A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 कैमरून – कैमरून रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 कनाडा[नोट 8] A यूएन सदस्य देस A कौनों ना कनाडा कॉमनवेल्थ रील्म में आवे ला[नोट 5] आ ई 10 गो प्रोविंस (प्रांत) आ 3 गो टेरिटरी (राज्यक्षेत्र) सभ के फेडरेशन (संघ) हवे।
 केप वर्दे – काबो वर्दे रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 मध्य अफिरका रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 चाड – चाड रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 चिली – चिली रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना चिली में वालपराइजो क्षेत्र में दू गो इस्पेशल इलाका बाने: ईस्टर दीपजुआन फर्नांडीज दीप
 चीन – पीपल्स रिपब्लिक ऑफ़ चाइना[नोट 9] A यूएन सदस्य देस रिपब्लिक ऑफ़ चाइना एकरा के बिबादित माने ला। B Claimed by Georgia Claimed by North Korea Claimed by Serbia Claimed by Somalia Claimed by the People's Republic of China Claimed by the Republic of China Claimed by South Korea Claimed by Azerbaijan Claimed by the Republic of Cyprus Disputed by Israel Claimed by Morocco Claimed by Moldova Claimed by Mali पीआरसी चीन में पाँच गो खुदशासित इलाका बाने, गुआंग्सी, इनर मंगोलिया, निंग्सिया, शिंजियांगतिब्बत खुदशासित प्रदेश.[नोट 6] एकरे अलावा ई एडमिनिस्ट्रेटिव (प्रशासनिक) नियंत्रण रखे ला:

चीन ताइवान पर दावा करे ला बाकी ओह पर नियंत्रण ना करे ला।[नोट 10]

चीन के 20 गो यूनाइटेड नेशंस सदस्य देस आ होली सी संप्रभु ना माने ले आ कौनों बिदेसी संबंध ना राखे लें एकरे अलावा भूटान ताइवान के पहिचान स्वीकार करे ला। [नोट 11]

चीन के नियंत्रण में काश्मीर के कुछ हिस्सा बा जे भारतपाकिस्तान के बीच बिबादित इलाका हवे।

China, Republic of → ताइवान यूएन सदस्य कौनों ना
 कोलंबिया – कोलंबिया रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 कोमोरोस – युनियन ऑफ़ दि कोमोरोस A यूएन सदस्य देस A कौनों ना कोमोरोस 3 गो दीप सभ के फेडरेशन हवे।
 कांगो डेमोक्रेटिक रिपब्लिक[नोट 12] A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 कांगो रिपब्लिक[नोट 13] A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
ZZZकुक दीपसमूह → कुक दीपसमूह A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 कोस्टा रिका – कोस्टा रिका रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
कोटे डी आइवरी → आइवरी कोस्ट A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 क्रोएशिया – क्रोएशिया रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3]
 क्यूबा – क्यूबा रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 साइप्रस – साइप्रस रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस एकरा के तुर्की मान्यता ना देला।[8] यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3] दीप के उत्तरी पच्छिमी हिस्सा डी फैक्टो स्टेट हवे उत्तरी साइप्रस के रूप में।[9]
 चेक रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3]
डेमोक्रेटिक पीपल्स रिपब्लिक ऑफ़ कोरिया → कोरिया, उत्तरी A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
डेमोक्रेटिक रिपब्लिक ऑफ़ कांगो → कांगो डेमोक्रेटिक रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 डेनमार्क – डेनमार्क राज A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य देस। [नोट 3] एह में दू गो खुद प्रशासन करे वाला राज्यक्षेत्र बाड़ें:
 जिबूती – जिबूती रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 डोमिनिका – डोमिनिका कॉमनवेल्थ A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 डोमिनिकन रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 पूर्ब तिमोर – तिमोर-लेस्ते डेमोक्रेटिक रिपब्लिक[नोट 14] A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 इक्वेडोर – इक्वेडोर रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 मिस्र – अरब रिपब्लिक ऑफ़ इजिप्ट A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 एल सल्वाडोर – एल सल्वाडोर रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 भूमध्यरेखीय गिनी – भूमध्यरेखीय गिनी रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 इरीट्रिया – स्टेट ऑफ़ इरीट्रिया A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 इस्टोनिया – Republic of Estonia A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3]
 इथियोपिया – इथियोपिया फेडरल डेमोक्रेटिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना इथियोपिया 9 गो प्रदेश आ दू गो चार्टर्ड शहर सभ क फेडरेशन हवे।
 फिजी – फिजी रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना फिजी में 1 ठो खुदशासित इलाका बा, रोटुमा.[नोट 6][10][11]
 फिनलैंड – फिनलैंड रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3]
  •  ओलांद इहाँ फिनलैंड के एगो खुदशासित इलाका हवे जे न्यूट्रल बा आ सेनाबिहीन बा।[नोट 6][नोट 15]
 फ्रांस – फ्रेंच रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3] पाँच गो समुंदर पार (ओभरसीज) क्षेत्र/डिपार्टमेंट: फ्रेंच गयाना, गुआदेलोप, मार्टिनीक, मायोट्टे, आ रियूनियन। इनहन के अलावा एह में ओभारसीज टेरिटरी के रूप में सामिल बाड़ें:
 गैबोन – गैबोनी रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
Gambia  गांबिया – गांबिया रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 जार्जिया A यूएन सदस्य देस A कौनों ना जॉर्जिया में दू गो खुदशासित (ऑटोनामस) रिपब्लिक बाड़ें, अजारा (Adjara) आ अबखाजिया (Abkhazia)।[नोट 6] अबखजियादक्खिन ओस्सेतिया में डी फैक्टो स्टेट के निर्माण हो चुकल बा।
 जर्मनी – जर्मनी फेडरल रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3] जर्मनी 16 गो राज्य (Länder) सभ के फेडरेशन हवे।
 घाना – घाना रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 यूनान – हेलेनिक रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3]
 ग्रेनादा A यूएन सदस्य देस A कौनों ना ग्रेनादा एगो कॉमनवेल्थ रील्म सदस्य हवे।[नोट 5]
 ग्वाटेमाला – ग्वाटेमाला रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 गिनी – गिनी रिपब्लिक[नोट 16] A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 गिनी-बिसाऊ – गिनी-बिसाऊ रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 गयाना – गयाना को-ऑपरेटिव रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 हैती – हैती रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
होली सी → वेटिकन सिटी A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 होंडुरास – होंडुरास रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 हंगरी A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3]
 आइसलैंड[नोट 17] A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 भारत – रिपब्लिक ऑफ़ इंडिया (भारत रिपब्लिक) A यूएन सदस्य देस A कौनों ना भारत 29 गो राज्य आ सात गो युनियन टेरिटरी सभ के फेडरेशन हवे। काश्मीर पर भारत दावा करे ला बाकी एकरे पर पूरा नियंत्रण ना बा आ एकर कुछ हिस्सा पाकिस्तान आ कुछ चीन के कब्ज़ा में बाटे।
 इंडोनेशिया – इंडोनेशिया रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना इंडोनेशिया में पाँच गो प्रांत बाने जिनहन के खुदशासित दर्जा बाटे।[नोट 6]
 ईरान – ईरान इस्लामी रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 ईराक – ईराक रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना ईराक एगो फेडरेशन हवे।[नोट 18][15] एह में 19 गो गवर्नरेट बाड़ी सऽ जेह में से पाँच गो मिल के ईराकी कुर्दिस्तान बनावे लीं।[नोट 6]
 आयरलैंड[17] A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3]
 इजराइल – इजराइल स्टेट A यूएन सदस्य देस कुछ देसन द्वारा मान्यता फिलिस्तीन के दावा वाला हिस्सा पर इजराइल के नियंत्रण बा। इजराइल पूर्ब जेरुसलम के अपना में सामिल क लिहलस[18] जेकरा के अंतर्राष्ट्रीय बिरादरी मान्यता ना देले।[19]वेस्ट बैंक (पच्छिमी तट) पर एकर कब्ज़ा बा आ गाजा पट्टी में एकरे सेना भा अधिकार ना होखे के बावजूद दावा के चलते कुछ जगह गाजा पट्टी के इजराइल के कब्ज़ा में (Occupied) बतावल जाला।[20][21][22][23][24] 32 गो देस इजराइल के देस के रूप में पहिचान ना माने लें।
 इटली – इतालवी रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3] इटली में पाँच गो खुदशासित इलाका बाने।[नोट 6]
 आइवरी कोस्ट – कोटे-डी-आइवरी रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 जमैका A यूएन सदस्य देस A कौनों ना जमैका कॉमनवेल्थ रील्म के हिस्सा हवे।[नोट 5]
 जापान A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 जार्डन – जार्डन हश्मती राज A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 कजाकिस्तान – कज़ाखिस्तान रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 कीनिया – कीनिया रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 किरिबाती – किरिबाती रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 उत्तर कोरिया – डेमोक्रेटिक पीपल्स रिपब्लिक ऑफ़ कोरिया A यूएन सदस्य देस B Claimed by Georgia Claimed by North Korea Claimed by Serbia Claimed by Somalia Claimed by the People's Republic of China Claimed by the Republic of China Claimed by South Korea Claimed by Azerbaijan Claimed by the Republic of Cyprus Disputed by Israel Claimed by Morocco Claimed by Moldova Claimed by Mali उत्तर कोरिया के फ्रांस, जापान आ दक्खिन कोरिया द्वारा मान्यता ना दिहल गइल बा।[नोट 19]
 दक्खिन कोरिया – कोरिया रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस B Claimed by Georgia Claimed by North Korea Claimed by Serbia Claimed by Somalia Claimed by the People's Republic of China Claimed by the Republic of China Claimed by South Korea Claimed by Azerbaijan Claimed by the Republic of Cyprus Disputed by Israel Claimed by Morocco Claimed by Moldova Claimed by Mali जेजू दीप एकर खुदशासित इलाका हवे।[नोट 6][26] दक्खिन कोरिया के उत्तर कोरिया द्वारा मान्यता ना बाटे।[नोट 19]
ZZZकोसोवो → कोसोवो A UN member state A None
 कुवैत – कुवैत स्टेट A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 किर्गीजिस्तान – किरगीज़ रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 लाओस – लाओ पीपल्स डेमोक्रेटिक रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 लैटविया – लैटविया रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3]
 लेबनान – लेबनानी रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 लिसोथो – लिसोथो राज A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 लाइबेरिया – लाइबेरिया रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 लीबिया A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 लिख्तेन्सटाइन – लिख्तेन्सटाइन प्रिंसिपलिटी A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 लिथुआनिया – लिथुआनिया रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3]
 लक्जमबर्ग – ग्रैंड डची ऑफ़ लक्जमबर्ग A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3]
 मैसिडोनिया – मैसिडोनिया रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना नाँव के बिबाद के चलते यूनाइटेड नेशंस आ अउरी इंटरनेशनल संस्था सभ एकरा के "the former Yugoslav Republic of Macedonia" के नाँव से बोलावे लीं।
 मैडागास्कर – मैडागास्कर रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 मलावी – मलावी रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 मलेशिया A यूएन सदस्य देस A कौनों ना मलेशिया 13 गो राज्य आ 3 गो फेडरल इलाका सभ के फेडरेशन हवे।
 मालदीव – मालदीव रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 माली – माली रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 माल्टा – माल्टा रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3]
 मार्शल दीप – मार्शल दीप रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना अमेरिका के साथे Compact of Free Association में।
 मॉरिटानिया – मॉरिटानिया इस्लामी रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 मारिशस – मारिशस रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना मॉरिशस में Rodrigues नाँव के खुदशासित दीप बा।{efn|name="autonomous"}}
 मैक्सिको – यूनाइटेड मैक्सिकन स्टेट A यूएन सदस्य देस A कौनों ना मैक्सिको 31 राज्य आ एक ठो खुदशासित शहर के फेडरेशन हवे।
 माइक्रोनेशिया – फेडरेटेड स्टेट ऑफ़ माइक्रोनेशिया A यूएन सदस्य देस A कौनों ना Under Compact of Free Association with the United States. The Federated States of Micronesia is a federation of four states.
 माल्डोवा – माल्डोवा रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना माल्डोवा में Gagauzia आ ट्रांसनीस्त्रिया के ऑटोनामस इलाका बाड़ें, एह में से ट्रांसनीस्त्रिया एगो डी फैक्टो स्टेट बन चुकल बा।
 मोनाको – प्रिंसिपलिटी ऑफ़ मोनाको A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 मंगोलिया A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 मोंटीनीग्रो A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 मोरक्को – मोरक्को राज A यूएन सदस्य देस A कौनों ना मोरक्को पच्छिमी सहारा पर दावा करे ला आ एकर काफी हिस्सा एकरे नियंत्रण में भी बा, बिबाद सहरावी अरब रिपब्लिक के साथे बा।
 मोजांबिक – मोजांबिक रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 म्यांमार – रिपब्लिक ऑफ़ दि यूनियन ऑफ़ म्यांमार[नोट 20] A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
ZZZनगार्नो-कराबाख → अर्तशाख A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 नामीबिया – नामीबिया रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 नौरू – रिपब्लिक ऑफ़ नौरू A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 नेपाल – नेपाल फेडरल डेमोक्रेटिक रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 नीदरलैंड – किंगडम ऑफ़ दि नीदरलैंड्स A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3] एह में चार गो इलाका बाड़ें जिनहन के काफी खुद्शासित अधिकार बा:

एह में Bonaire, Saba, आ Sint Eustatius कैरिबियन में हवें आ मेन नीदरलैंड के इस्पेशल हिस्सा हवें।

 न्यूजीलैंड A यूएन सदस्य देस A कौनों ना न्यूजीलैंड कॉमनवेल्थ रील्म में आवे ला,[नोट 5] एह पर निर्भर राज्यक्षेत्र बाड़ें:

न्यूजीलैंड पर निर्भर (बाकी कौनों नियंत्रण ना) दू गो संबंधित स्टेट बाड़ें:

The Cook Islands and Niue have diplomatic relations with 46 and 18 UN members respectively.[28][29][30] They have full treaty-making capacity in the UN,[31] and are members of some UN specialized agencies.

 निकारागुआ – निकारागुआ रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना निकारागुआ में दू गो खुदशासित इलाका बाड़ें Atlántico Sur आ Atlántico Norte।[नोट 6]
 नाइजर – नाइजर रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 नाइजीरिया – नाइजीरिया फेडरल रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना नाइजीरिया 36 गो राज्य आ 1 फेडरल राज्यक्षेत्र के फेडरेशन हवे।
ZZZनीवू → नीवू A UN member state A None
ZZZउत्तरी साइप्रस → उत्तरी साइप्रस A UN member state A None
उत्तर कोरिया → कोरिया, उत्तरी A UN member state A None
 नार्वे – नार्वे राज A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
  • स्वालबार्ड नार्वे के अखंड हिस्सा हवे, बाकी स्वालबार्ड के संधि के चलते एकरा के बिसेस दर्जा हवे।
  • जान माएन एगो दीप हवे जे नार्वे के अखंड हिस्सा हवे, बाकी इनकार्पोरेटेड ना हऽ।

नार्वे के निर्भर राज्यक्षेत्र में शामिल बाड़ें:

 ओमान – ओमान सल्तनत A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 पाकिस्तान – पाकिस्तान इस्लामिक रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना पाकिस्तान चार गो प्रांत, एक ठो राजधानी क्षेत्र आ कुछ जनजाती इलाका सभ के फेडरेशन हवे। काश्मीर खाती भारत आ चीन के साथे बिबाद बा आ काश्मीर के कुछ हिस्सा पर पाकिस्तान के नियंत्रण बा बाकी ओफिशियाली एकरा के पाकिस्तान अपना में सामिल (annexed) ना कइले बा,[32][33] instead regarding it as a disputed territory.[34][35]

Azad Kashmir describes itself as a "self-governing state under Pakistani control", while Gilgit-Baltistan is described in its governance order as a group of "areas" with self-government.[36][37][38] These territories are not usually regarded as sovereign, as they do not fulfill the criteria set out by the declarative theory of statehood (for example, their current laws do not allow them to engage independently in relations with other states). Several state functions of these territories (such as foreign affairs and defence) are performed by Pakistan.[37][39][40]

 पलाऊ – पलाऊ रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना अमेरिका के साथे काम्पैक्ट फ्री एसोसियेशन में।
 फिलिस्तीन – स्टेट ऑफ़ फिलिस्तीन A यूएन ऑब्जर्वर स्टेट; यूएन स्पेशलाइज्ड एजेंसी के मेंबर सभ देस एकरा के मान्यता ना देलें। B Claimed by Georgia Claimed by North Korea Claimed by Serbia Claimed by Somalia Claimed by the People's Republic of China Claimed by the Republic of China Claimed by South Korea Claimed by Azerbaijan Claimed by the Republic of Cyprus Disputed by Israel Claimed by Morocco Claimed by Moldova Claimed by Mali The declared State of Palestine has received diplomatic recognition from 135 states.[41] The proclaimed state has no agreed territorial borders, or effective control on much of the territory that it proclaimed.[42] The Palestinian National Authority is an interim administrative body formed as a result of the Oslo Accords that exercises limited autonomous jurisdiction within the Palestinian territories. In foreign relations, Palestine is represented by the Palestine Liberation Organization.[43] The State of Palestine is a member state of UNESCO,[44] and an observer state in the UN.
 पनामा – पनामा रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 पापुआ न्यू गिनी – पापुआ न्यू गिनी आजाद राज्य A यूएन सदस्य देस A कौनों ना पापुआ न्यू गिनी कॉमनवेल्थ रील्म के हिस्सा हवे।[नोट 5] एह में बोगनविले नाँव के एक ठो खुदशासित इलाका बा।[नोट 6]
 पराग्वे – पराग्वे रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 पेरू – पेरू रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 फिलिपींस – फिलिपींस रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना मुस्लिम मिंडानाओ नाँव के एगो खुदशासित इलाका बा।[नोट 6]
 पोलैंड – पोलैंड रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3]
 पुर्तगाल – पुर्तगाली रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3] दू गो खुदशासित इलाका, अजोर्समैदेरिया[नोट 6]
 क़तर – क़तर स्टेट A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
रिपब्लिक ऑफ़ कोरिया → दक्खिन कोरिया A UN member state A None
रिपब्लिक ऑफ़ दि कांगो → कांगो रिपब्लिक A UN member state A None
 रोमानिया A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3]
 रूस – रूसी फेडरेशन A यूएन सदस्य देस A कौनों ना रूस 85 फेडरल सब्जेक्ट सभ (republics, oblasts, krais, autonomous okrugs, federal cities, and an autonomous oblast) के फेडरेशन हवे। Several of the federal subjects are ethnic republics.[नोट 6] Russia also forms the Union State jointly with Belarus.
 रवांडा – रवांडा रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
ZZZसहरावी अरब डेमोक्रेटिक रिपब्लिक → सहरावी अरब डेमोक्रेटिक रिपब्लिक A UN member state A None
 सेंट किट्स एंड नेविस – सेंट किट्स एंड नेविस फेडरेशन A यूएन सदस्य देस A कौनों ना सेंट किट्स एंड नेविस कॉमनवेल्थ रील्म में हवे[नोट 5] आ दू गो दीप सेंट किट्सनेविस के फेडरेशन हवे।[नोट 18]
 सेंट लूसिया A यूएन सदस्य देस A कौनों ना सेंट लूसिया कॉमनवेल्थ रील्म में हवे.[नोट 5]
 सेंट विंसेंट एंड ग्रेनाडाइन्स A यूएन सदस्य देस A कौनों ना Saint Vincent and the Grenadines कॉमनवेल्थ रील्म में हवे.[नोट 5]
 समोआ – समोआ आजाद स्टेट A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 सैन मैरीनो – सैन मैरीनो रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 साओ टोमे एंड प्रिंसेप – साओ टोमे एंड प्रिंसेप डेमोक्रेटिक रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना साओ टोमे एंड प्रिंसेप में 1 ठो खुदशासित क्षेत्र Príncipe बा।[नोट 6]
 सऊदी अरब – सऊदी अरब राज A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 सेनेगल – सेनेगल रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 सर्बिया – सर्बिया रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना Serbia contains two autonomous regions, Vojvodina and Kosovo and Metohija.[नोट 6] The latter is under the de facto control of the Republic of Kosovo.
 सेशेल्स – सेशेल्स रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 सिएरा लियोन – सिएरा लियोन रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 सिंगापुर – सिंगापुर रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 स्लोवाकिया – स्लोवाक रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3]
 स्लोवेनिया – स्लोवेनिया रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3]
 सोलोमन दीप A यूएन सदस्य देस A कौनों ना सोलोमन दीप कॉमनवेल्थ रील्म में हवे.[नोट 5]
 सोमालिया – सोमालिया फेडरल रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना Somalia has two self-declared autonomous regions: Puntland and Galmudug, while the territory of Somaliland has formed an unrecognised de facto state.
ZZZसोमालीलैंड→ सोमालीलैंड A UN member state A None
 दक्खिन अफिरका – दक्खिन अफिरका रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
दक्खिन कोरिया → दक्खिन कोरिया A UN member state A None
ZZZदक्खिन ओस्सेतिया → दक्खिन ओस्सेतिया A UN member state A None
 दक्खिन सूडान – दक्खिन सूडान रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना दक्खिन सूडान 28 राज्यन के फेडरेशन हवे।
  • The Abyei Area is a zone with "special administrative status" established by the Comprehensive Peace Agreement in 2005. It is de-jure a condominium of South Sudan and Sudan, but de-facto administered by South Sudan.[45][46]
 स्पेन – स्पेन राज A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3] Spain is divided into 17 autonomous communities and 2 special autonomous cities.[नोट 6]
 श्री लंका – Democratic Socialist Republic of Sri Lanka[नोट 21] A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 सूडान – सूडान रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना Sudan is a federation of 18 states. Sudan claims the Abyei Area, which is currently under UN protection and governed by South Sudan.[45][46]
 सूरीनाम – सूरीनाम रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 स्वाजीलैंड – स्वाजीलैंड A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 स्वीडन – स्वीडन राज A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3]
  स्विट्जरलैंड – स्विस कन्फ़ेडरेशन A यूएन सदस्य देस A कौनों ना स्विट्जरलैंड 26 गो कैंटन सभ के फेडरेशन हवे।
 सीरिया – सीरियाई अरब रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना The Syrian National Coalition, which is recognized as the legitimate representative of the Syrian people by 20 UN members, has established an interim government to rule rebel controlled territory during the Syrian civil war.

Syria has one self-declared autonomous region: Rojava.

ZZZताइवान (रिपब्लिक ऑफ़ चाइना) → ताइवान A UN member state A None
 ताजिकिस्तान – ताजिकिस्तान रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना ताजिकिस्तान में 1 ठो खुदशासित इलाका, गोर्नो-बदख्शां खुदशासित प्रदेश बाटे।[नोट 6]
 तंजानिया – तंजानिया यूनाइटेड रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना तंजानिया में 1 ठो खुदशासित इलाका जंजीबार बाटे।[नोट 6]
 थाइलैंड – थाइलैंड राज A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
तिमोर-लेस्ते → पूर्ब तिमोर A UN member state A None
 टोगो – टोगोलीज रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 टोंगा – टोंगा राज A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
ZZZट्रांसनीस्त्रिया → ट्रांसनीस्त्रिया A UN member state A None
 ट्रिनिडाड एंड टोबैगो – ट्रिनिडाड एंड टोबैगो रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना ट्रिनिडाड एंड टोबैगो में 1 एक ठो खुदशासित इलाका टोबैगो बाटे।[नोट 6]
 ट्यूनीशिया – ट्यूनीशियाई रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 तुर्की – तुर्की रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 तुर्कमेनिस्तान A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 तुवालु A यूएन सदस्य देस A कौनों ना तुवालु कॉमनवेल्थ रील्म में हवे।[नोट 5]
 युगांडा – युगांडा रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 यूक्रेन A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूक्रेन में एगो ऑटोनामस रिपब्लिक बा; क्रीमिया। साल 2014 में रूस द्वारा एकरा के अपना में सामिल (एनेक्स) क लिहल गइल आ रिपब्लिक ऑफ़ क्रीमिया आ सेवेस्तापूल के अपना फेडरल सब्जेक्ट के रूप में सामिल कइल गइल।
 यूनाइटेड अरब अमीरात A यूएन सदस्य देस A कौनों ना सात गो अमीरत सभ के फेडरेशन हवे।
 यूनाइटेड किंगडम – यूनाइटेड किंगडम ऑफ़ ग्रेट ब्रिटेन एंड नदर्न आयरलैंड A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूरोपियन युनियन के सदस्य।[नोट 3] यूनाइटेड किंगडम कॉमनवेल्थ रील्म में हवे[नोट 5] आ एह में चार गो देस सामिल बाड़ें: इंग्लैंड, उत्तरी आयरलैंड, स्कॉटलैंड आ वेल्स। एकरे अलावा नीचे दिहल ओभरसीज (समुंद्र पार इलाका) एकरे कंट्रोल में बाड़ें:

ब्रिटेन के राजपरिवार तीन गो खुद शासन करे वाला राज्य सभ के निर्भर राज्यक्षेत्र के रूप में सीधे नियंत्रित करे ला:

 यूनाइटेड स्टेट्स – यूनाइटेड स्टेट्स ऑफ़ अमेरिका A यूएन सदस्य देस A कौनों ना यूनाइटेड स्टेट्स 50 राज्य आ 1 ठो फेडरल डिस्ट्रिक्ट के फेडरेशन हवे। एकर संप्रभुता नीचे दिहल पर भी बा:

एकरे संप्रभुता में कुछ बिना आबादी वाला इलाका भी बाड़ें:

हासिल कइल (इनकार्पोरेटेड) इलाका:

Compact of Free Association में एकरे साथे तीन गो संप्रभु देस बाड़ें:

संप्रभुता के बिबाद वाला इलाका बाड़ें:

 उरुग्वे – उरुग्वे ओरिएंटल रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 उजबेकिस्तान – उजबेकिस्तान रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना उजबेकिस्तान में 1 ठो खुदशासित प्रदेश, कराकलपाकस्तान बाटे।[नोट 6]
 वानुआतु – वानुआतु रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
  वेटिकन सिटी – वेटिकन सिटी स्टेट A यूएन में ऑब्जर्वर स्टेट, "होली सी" के पदनाम से; तीन गो इस्पेसल एजेंसी सभ के मेंबर आ इन्तार्नेशंल परमाणु ऊर्जा एजेंसी (IAEA) A कौनों ना
 वेनेजुएला – बोलिवारियन रिपब्लिक ऑफ़ वेनेजुएला A यूएन सदस्य देस A कौनों ना वेनेजुएला 23 राज्य, 1 राजधानी डिस्ट्रिक्ट, आ फेडरल निर्भर क्षेत्र सभ के फेडरेशन हवे।
 वियतनाम – वियतनाम सोशलिस्ट रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 यमन – यमन रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 जांबिया – जांबिया रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
 जिंबाब्वे – जिंबाब्वे रिपब्लिक A यूएन सदस्य देस A कौनों ना
ZZZ↑ यूनाइटेड नेशंस के मेंबर आ ऑब्जर्वर स्टेट ↑ A ZZZ ZZZ
ZZZ AB B
ZZZ↓ अन्य स्टेट सभ ↓ D AAA ZZZ
 अबखजिया – अबखजिया रिपब्लिक D कौनों मेंबरशिप ना B Claimed by Georgia Claimed by North Korea Claimed by Serbia Claimed by Somalia Claimed by the People's Republic of China Claimed by the Republic of China Claimed by South Korea Claimed by Azerbaijan Claimed by the Republic of Cyprus Disputed by Israel Claimed by Morocco Claimed by Moldova Claimed by Mali Recognised by Russia, Nauru, Nicaragua, Venezuela, Artsakh, South Ossetia and Transnistria.[47] Claimed in whole by Georgia as the Autonomous Republic of Abkhazia.
 Artsakh – Republic of Artsakh D कौनों मेंबरशिप ना B Claimed by Georgia Claimed by North Korea Claimed by Serbia Claimed by Somalia Claimed by the People's Republic of China Claimed by the Republic of China Claimed by South Korea Claimed by Azerbaijan Claimed by the Republic of Cyprus Disputed by Israel Claimed by Morocco Claimed by Moldova Claimed by Mali A de facto independent state,[48][49][50] recognized only by Abkhazia,[51] South Ossetia[51] and Transnistria.[51][52] Claimed in whole by Azerbaijan.[53]
 कुक दीपसमूह D आठ गो इस्पेशल यूएन एजेंसी सभ के मेंबर A कौनों ना
(See political status)
A state in free association with New Zealand, the Cook Islands maintains diplomatic relations with 49 states. The Cook Islands is a member of multiple UN agencies with full treaty making capacity.[31] It shares a head of state with New Zealand as well as having shared citizenship.
 कोसोवो – कोसोवो रिपब्लिक D दू गो इस्पेशल यूएन एजेंसी सभ के मेंबर B Claimed by Georgia Claimed by North Korea Claimed by Serbia Claimed by Somalia Claimed by the People's Republic of China Claimed by the Republic of China Claimed by South Korea Claimed by Azerbaijan Claimed by the Republic of Cyprus Disputed by Israel Claimed by Morocco Claimed by Moldova Claimed by Mali Pursuant to United Nations Security Council Resolution 1244, Kosovo was placed under the administration of the United Nations Interim Administration Mission in Kosovo in 1999.[54] Kosovo 2008 Kosovo declaration of independence|declared independence in 2008, and it has received diplomatic recognition from 108 UN member states and the Republic of China. Serbia continues to maintain its sovereignty claim over Kosovo. Other UN member states and non UN member states continue to recognise Serbian sovereignty or have taken no position on the question. Kosovo is a member of the International Monetary Fund and the World Bank Group. The Republic of Kosovo has de facto control over most of the territory, with limited control in North Kosovo.
 नीवू D Member of five UN specialized agencies A कौनों ना
(See political status)
A state in free association with New Zealand, Niue maintains diplomatic relations with 20 states. Niue is a member of multiple UN agencies with full treaty making capacity.[31] It shares a head of state with New Zealand as well as having shared citizenship.
 Northern Cyprus – Turkish Republic of Northern Cyprus D कौनों मेंबरशिप ना B Claimed by Georgia Claimed by North Korea Claimed by Serbia Claimed by Somalia Claimed by the People's Republic of China Claimed by the Republic of China Claimed by South Korea Claimed by Azerbaijan Claimed by the Republic of Cyprus Disputed by Israel Claimed by Morocco Claimed by Moldova Claimed by Mali Recognised only by Turkey. Under the name "Turkish Cypriot State", it is an observer state of the Organisation of Islamic Cooperation and the Economic Cooperation Organization. Northern Cyprus is claimed in whole by the Republic of Cyprus.[55]
 Sahrawi Arab Democratic Republic D कौनों मेंबरशिप ना B Claimed by Georgia Claimed by North Korea Claimed by Serbia Claimed by Somalia Claimed by the People's Republic of China Claimed by the Republic of China Claimed by South Korea Claimed by Azerbaijan Claimed by the Republic of Cyprus Disputed by Israel Claimed by Morocco Claimed by Moldova Claimed by Mali Recognised at some stage by 84 UN member states, 39 of which have since withdrawn or frozen their recognition. It is a founding member of the African Union and the Asian–African Strategic Partnership formed at the 2005 Asian–African Conference. The territories under its control, the so-called Free Zone, are claimed in whole by Morocco as part of its Southern Provinces. In turn, the Sahrawi Arab Democratic Republic claims the part of Western Sahara to the west of the Moroccan Wall controlled by Morocco. Its government resides in exile in Tindouf, Algeria.
 Somaliland – Republic of Somaliland D कौनों मेंबरशिप ना B Claimed by Georgia Claimed by North Korea Claimed by Serbia Claimed by Somalia Claimed by the People's Republic of China Claimed by the Republic of China Claimed by South Korea Claimed by Azerbaijan Claimed by the Republic of Cyprus Disputed by Israel Claimed by Morocco Claimed by Moldova Claimed by Mali A de facto independent state,[48][56][57][58][59] not diplomatically recognised by any other state, claimed in whole by the Federal Republic of Somalia.[60]
 South Ossetia – Republic of South Ossetia D कौनों मेंबरशिप ना B Claimed by Georgia Claimed by North Korea Claimed by Serbia Claimed by Somalia Claimed by the People's Republic of China Claimed by the Republic of China Claimed by South Korea Claimed by Azerbaijan Claimed by the Republic of Cyprus Disputed by Israel Claimed by Morocco Claimed by Moldova Claimed by Mali A de facto independent state,[61] recognised by Russia, Nicaragua, Nauru, Venezuela, Abkhazia, Artsakh and Transnistria. Claimed in whole by Georgia as the Provisional Administrative Entity of South Ossetia.[62]
 Taiwan – Republic of China[नोट 9] DFormer UN member (as Republic of China, 1945–1971)
Observer in one UN specialized agency under the name "Chinese Taipei"
B Claimed by Georgia Claimed by North Korea Claimed by Serbia Claimed by Somalia Claimed by the People's Republic of China Claimed by the Republic of China Claimed by South Korea Claimed by Azerbaijan Claimed by the Republic of Cyprus Disputed by Israel Claimed by Morocco Claimed by Moldova Claimed by Mali A state competing (nominally) for recognition with the People's Republic of China (PRC) as the government of China since 1949. The Republic of China (ROC) controls the island of Taiwan and associated islands, Quemoy, Matsu, the Pratas and parts of the Spratly Islands,[नोट 22] and has not renounced claims over its annexed territories on the mainland.[63] The ROC is recognised by 21 UN member states and the Holy See as of 2013. All these states do not recognise the PRC either. Additionally, one UN member (Bhutan) has refrained from recognising either the ROC or the PRC.

The territory of the ROC is claimed in whole by the PRC.[नोट 10] The ROC participates in international organizations under a variety of pseudonyms, most commonly "Chinese Taipei" and in the WTO it has full membership. The ROC was a founding member of the UN and enjoyed membership from 1945 to 1971, with veto power in the UN Security Council. See China and the United Nations.

 Transnistria – Pridnestrovian Moldavian Republic D कौनों मेंबरशिप ना B Claimed by Georgia Claimed by North Korea Claimed by Serbia Claimed by Somalia Claimed by the People's Republic of China Claimed by the Republic of China Claimed by South Korea Claimed by Azerbaijan Claimed by the Republic of Cyprus Disputed by Israel Claimed by Morocco Claimed by Moldova Claimed by Mali A de facto independent state,[48] recognised only by Abkhazia, Artsakh and South Ossetia.[47] Claimed in whole by Moldova as the Transnistria autonomous territorial unit.[64]
ZZZ↑ Other states ↑ D ZZZ ZZZ
ZZZZ ZZZZ ZZZZ
यूएन सदस्यता वाला कालम खाती चीन्हा बिबरन
  UN Member states
  UN Observer states
  Member of a UN Specialized Agency
  Observer in a UN Specialized Agency
  No membership in the UN System
संप्रभुता बिबाद वाला कालम खाती चीन्हा बिबरन
  Undisputed sovereignty
  Sovereignty disputed

सामिल करे के पैमाना[संपादन]

The dominant customary international law standard of statehood is the declarative theory of statehood that defines the state as a person of international law if it "possess[es] the following qualifications: (a) a permanent population; (b) a defined territory; (c) government; and (d) a capacity to enter into relations with the other states" so long as it was not "obtained by force whether this consists in the employment of arms, in threatening diplomatic representations, or in any other effective coercive measure".

Debate exists on the degree to which recognition should be included as a criterion of statehood. The declarative theory of statehood, an example of which can be found in the Montevideo Convention, argues that statehood is purely objective and recognition of a state by other states is irrelevant. On the other end of the spectrum, the constitutive theory of statehood defines a state as a person under international law only if it is recognised as sovereign by other states. For the purposes of this list, included are all states that either:

  • (a) consider themselves sovereign (through a declaration of independence or some other means) and are often regarded as satisfying the declarative theory of statehood, or
  • (b) are recognised as a sovereign state by at least one UN member state

Note that in some cases, there is a divergence of opinion over the interpretation of the first point, and whether an entity satisfies it is disputed.

On the basis of the above criteria, this list includes the following 206 entities:[65][नोट 23]

  • 203 states recognised by at least one UN member state
  • Two states that satisfy the declarative theory of statehood and are recognised only by non-UN member states: Nagorno-Karabakh Republic, Transnistria
  • One state that satisfies the declarative theory of statehood and is not recognised by any other state: Somaliland

इहो देखल जाय[संपादन]

नोट[संपादन]

  1. एह कॉलम में देखावल बा कि कौनों देस यूनाइटेड नेशंस के सदस्य बा कि नाहीं। It also indicates which non-member states participate in the United Nations System through membership in the International Atomic Energy Agency or one of the specialized agencies of the United Nations. All United Nations members belong to at least one specialized agency and are parties to the statute of the International Court of Justice.
  2. This column indicates whether or not a state is the subject of a major sovereignty dispute. Only states whose entire sovereignty is disputed by another state are listed.
  3. 3.00 3.01 3.02 3.03 3.04 3.05 3.06 3.07 3.08 3.09 3.10 3.11 3.12 3.13 3.14 3.15 3.16 3.17 3.18 3.19 3.20 3.21 3.22 3.23 3.24 3.25 3.26 3.27 3.28 The member states of the European Union have transferred part of their sovereignty in the form of legislative, executive, and judicial powers to the institutions of the EU, which is an example of supranational union. The EU has 28 member states.[6]
  4. Information is included on:
  5. 5.00 5.01 5.02 5.03 5.04 5.05 5.06 5.07 5.08 5.09 5.10 5.11 5.12 5.13 5.14 5.15 Commonwealth realms are members of the Commonwealth of Nations in which the head of state is Queen Elizabeth II. The realms are sovereign states; see Relationship of the realms.
  6. 6.00 6.01 6.02 6.03 6.04 6.05 6.06 6.07 6.08 6.09 6.10 6.11 6.12 6.13 6.14 6.15 6.16 6.17 6.18 6.19 6.20 6.21 For more information on divisions with a high degree of autonomy, see the List of autonomous areas by country.[2]
  7. The Argentine Constitution (Art. 35) recognises the following denominations for Argentina: "United Provinces of the Río de la Plata", "Argentine Republic" and "Argentine Confederation"; furthermore, it establishes the usage of "Argentine Nation" for purposes of legislation.
  8. कनाडा के बिधिक नाँव एक शब्द "कनाडा" हवे हालाँकि, अब इस्तेमाल में ना आवे वाला "डोमिनियन ऑफ़ कनाडा" एकर पुरान हो चुकल नाँव हवे।
  9. 9.0 9.1 पीआरसी चाइना के अब आमतौर पर चीन कहल जाला जबकि "रिपब्लिक चाइना" के आमतौर पर "ताइवान" के नाँव से जानल जाला। ताइवान के कबो-कबो चाइनीज ताइपेइ भी कहल जाला।
  10. 10.0 10.1 In 1949, the Republic of China government led by the Kuomintang (KMT) lost the Chinese Civil War to the Communist Party of China (CPC) and set up a provisional capital in Taipei. The CPC established the PRC. As such, the political status of the ROC and legal status of Taiwan (alongside the territories under ROC jurisdiction) are in dispute. In 1971, the United Nations gave the China seat to the PRC and the ROC withdrew from the UN. Most states recognise the PRC to be the sole legitimate representative of all China, and the UN classifies Taiwan as "Taiwan, Province of China". The ROC has de facto relations with most sovereign states. A significant political movement within Taiwan advocates Taiwan independence.
  11. देखल जाय चीन के बिदेस संबंध
  12. कांगो किंशासा के नाँव से भी जानल जाला। पहिले एकरा के जायरे कहल जाव। (1971 से 1997)
  13. कांगो-ब्राजाविले के नाँव से भी जानल जाला।
  14. इहाँ के सरकार अपना अंगरेजी अनुबाद सभ में "Timor-Leste" नाँव लिखे ले।
  15. Åland was demilitarised by the Treaty of Paris in 1856, which was later affirmed by the League of Nations in 1921, and in a somewhat different context reaffirmed in the treaty on Finland's admission to the European Union in 1995.
  16. गिनी-कोनाक्राई के नाँव से भी जानल जाला।
  17. कभीकभार एकरा के "रिपब्लिक ऑफ़ आइसलैंड"कहल जाला[12][13] आ आइसलैंडी भाषा में एही अर्थ में Lýðveldið Ísland बाकी देस के नाँव खाली आइसलैंड हवे।[14]
  18. 18.0 18.1 उद्धरण खराबी:Invalid <ref> tag; no text was provided for refs named federal
  19. 19.0 19.1 उत्तर आ दक्खिन कोरिया दुनों अपना के पूरा कोरिया के नियंत्रक माने लें।[25]
  20. सरकार द्वारा ऑफिशियल अंगरेजी नाँव "Union of Myanmar" से बदल के अक्टूबर 2010 में "Republic of the Union of Myanmar" क दिहल गइल।[27]
  21. Formerly known as Ceylon until 1972.
  22. The sovereignty over the Spratly Islands is disputed by China, Taiwan, Vietnam, and in part by Brunei, Malaysia, and the Philippines. Except for Brunei, each of these countries occupies part of the islands (see List of territorial disputes).
  23. The Sovereign Military Order of Malta is not included, as despite being a sovereign entity it lacks territory and doesn't claim statehood. Entities considered to be micronations are not included. It is often up to debate whether a micronation truly controls its claimed territory. Also omitted from this list are all uncontacted peoples, either who live in societies that cannot be defined as states or whose statuses as such are not definitively known.

संदर्भ[संपादन]

  1. "Andorra country profile". BBC News. पहुँचतिथी 8 November 2011.
  2. Government of Antigua and Barbuda. "Chapter 44: The Barbuda Local Government Act" (PDF). Laws of Antigua and Barbuda. पहुँचतिथी 10 November 2010.
  3. "Pakistan Worldview, Report 21, Visit to Azerbaijan" (PDF). Senate of Pakistan Foreign Relations Committee. 2008. ओरिजनल (PDF) से 19 February 2009 के पुरालेखित.
  4. Nilufer Bakhtiyar: "For Azerbaijan Pakistan does not recognise Armenia as a country" 13 September 2006 [14:03] – Today.Az
  5. "Pakistan the only country not recognizing Armenia – envoy". News.Az. 5 February 2014. पहुँचतिथी 17 February 2014. We are the only country not recognizing Armenia as a state.
  6. Europa, retrieved 28 February 2011
  7. Stjepanović, Dejan (2015). "Dual Substate Citizenship as Institutional Innovation: The Case of Bosnia's Brčko District". Nationalism and Ethnic Politics. 21 (4): 382–383. doi:10.1080/13537113.2015.1095043. eISSN 1557-2986. ISSN 1353-7113. OCLC 5927465455. (सब्स्क्रिप्शन चाहे ला (help)).
  8. Andreas S. Kakouris (9 जुलाई 2010). "Cyprus is not at peace with Turkey". CNN. पहुँचतिथी 17 May 2014. Turkey stands alone in violation of the will of the international community. It is the only country to recognize the "TRNC" and is the only country that does not recognize the Republic of Cyprus and its government.
  9. "Greek Administration of Southern Cyprus". Republic of Turkey: Ministry of EU Affairs. 5 जून 2017. पहुँचतिथी 27 January 2018.
  10. "Rotuma Act". Laws of Fiji (1978 संपा.). Suva, Fiji: Government of Fiji. 1927. ओरिजनल से 21 जून 2010 के पुरालेखित. पहुँचतिथी 10 जुलाई 2010.
  11. Government of Fiji, Office of the Prime Minister (1978). "Chapter 122: Rotuma Act". Laws of Fiji. University of the South Pacific. पहुँचतिथी 10 नवंबर 2010.
  12. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/281235/Iceland
  13. http://unstats.un.org/unsd/geoinfo/ungegn/docs/26th-gegn-docs/WP/WP54_UNGEGN%20WG%20Country%20Names%20Document%202011.pdf
  14. http://www.visindavefur.is/svar.php?id=54970
  15. Iraqi constitution Archived 18 May 2016 at the Portuguese Web Archive
  16. Daly, Mary E. (जनवरी 2007). "The Irish Free State/Éire/Republic of Ireland/Ireland: "A Country by Any Other Name"?". Journal of British Studies. Cambridge University Press on behalf of The North American Conference on British Studies. 46 (1). doi:10.1086/508399. (सब्स्क्रिप्शन चाहे ला (help)).
  17. आयरलैण ("Ireland") एह देस के "अंगरेजी में ऑफिशियल नाँव" हवे। रिपब्लिक ऑफ़ आयरलैंड ("Republic of Ireland") अंगरेजी में ऑफिशियल बिबरन (description) हवे आ "Éire" जे आयरिश भाषा में एकर ऑफिशियल नाँव हवे एकरा के आयरलैंड दीप से अलग बूझे खाती इस्तेमाल होखे लें।[16]
  18. Basic Law: Jerusalem, Capital of Israel
  19. "Disputes: International". CIA World Factbook. पहुँचतिथी 8 November 2011.
  20. Gold, Dore; Institute for Contemporary Affairs (26 अगस्त 2005). "Legal Acrobatics: The Palestinian Claim that Gaza is Still "Occupied" Even After Israel Withdraws". Jerusalem Issue Brief, Vol. 5, No. 3. Jerusalem Center for Public Affairs. पहुँचतिथी 16 July 2010.
  21. Bell, Abraham (28 January 2008). "International Law and Gaza: The Assault on Israel's Right to Self-Defense". Jerusalem Issue Brief, Vol. 7, No. 29. Jerusalem Center for Public Affairs. पहुँचतिथी 16 July 2010.
  22. "Address by Foreign Minister Livni to the 8th Herzliya Conference" (Press release). Ministry of Foreign Affairs of Israel. 22 January 2008. पहुँचतिथी 16 July 2010.
  23. Salih, Zak M. (17 November 2005). "Panelists Disagree Over Gaza's Occupation Status". University of Virginia School of Law. पहुँचतिथी 16 July 2010.
  24. "Israel: 'Disengagement' Will Not End Gaza Occupation". Human Rights Watch. 29 अक्टूबर 2004. पहुँचतिथी 16 July 2010.
  25. "Treaty on Basic Relations between Japan and the Republic of Korea". पहुँचतिथी 27 अक्टूबर 2008.
  26. Keun Min. "Greetings". Jeju Special Self-Governing Province. पहुँचतिथी 10 November 2010.
  27. "Myanmar gets new flag, official name, anthem". Reuters. 21 अक्टूबर 2010. पहुँचतिथी 22 अक्टूबर 2010.
  28. Federal Foreign Office of Germany (November 2009). "Beziehungen zu Deutschland". Government of Germany. पहुँचतिथी 16 July 2010. For more information, see Foreign relations of the Cook Islands.
  29. China Internet Information Centre (13 December 2007). "Full text of joint communique on the establishment of diplomatic relations between China and Niue". Xinhua News Agency. पहुँचतिथी 16 July 2010.
  30. Republic of Nauru Permanent Mission to the United Nations. "Foreign Affairs". United Nations. ओरिजनल से 4 अक्टूबर 2014 के पुरालेखित. पहुँचतिथी 16 July 2010.
  31. 31.0 31.1 31.2 "Archived copy" (PDF). ओरिजनल (PDF) से April 3, 2012 के पुरालेखित. पहुँचतिथी July 15, 2011.CS1 maint: Archived copy as title (link)
  32. Constitution of Pakistan, Art. 1.
  33. Aslam, Tasnim (11 December 2006). "'Pakistan Does Not Claim Kashmir As An Integral Part...'". Outlook India. The Outlook Group.
  34. Williams, Kristen P. (2001). Despite nationalist conflicts: theory and practice of maintaining world peace. Greenwood Publishing Group. पप. 154–155. ISBN 978-0-275-96934-9.
  35. Pruthi, R.K. (2001). An Encyclopaedic Survey Of Global Terrorism In 21St Century. Anmol Publications Pvt. Ltd. पप. 120–121. ISBN 978-81-261-1091-9.
  36. "Archived copy". ओरिजनल से 12 अगस्त 2014 के पुरालेखित. पहुँचतिथी 28 July 2014.CS1 maint: Archived copy as title (link)
  37. 37.0 37.1 http://gbtribune.files.wordpress.com/2012/09/self-governance-order-2009.pdf
  38. "AJ&K History". पहुँचतिथी 6 January 2018.
  39. Political Handbook of the World 2014. पहुँचतिथी 5 अक्टूबर 2014.
  40. http://www.ajkassembly.gok.pk/AJK_Interim_Constitution_Act_1974.pdf
  41. Palestine Liberation Organization. "Road For Palestinian Statehood: Recognition and Admission". Negotiations Affairs Department. ओरिजनल से 18 अगस्त 2011 के पुरालेखित. पहुँचतिथी July 28, 2011.
  42. See the following on statehood criteria:
  43. उद्धरण खराबी:Invalid <ref> tag; no text was provided for refs named unnms
  44. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. "Arab States: Palestine". United Nations. पहुँचतिथी 3 December 2011.
  45. 45.0 45.1 "Statement from UNISFA on the recent spate of attacks in Abyei". UNmissions.org. 18 अक्टूबर 2017. पहुँचतिथी 12 February 2018.
  46. 46.0 46.1 "Abyei Administration Area Changes Name". Gurtong.net. 29 July 2015. पहुँचतिथी 12 February 2018.
  47. 47.0 47.1 Абхазия, Южная Осетия и Приднестровье признали независимость друг друга и призвали всех к этому же (Russian में). newsru.com. 17 November 2006. पहुँचतिथी 5 जून 2011.
  48. 48.0 48.1 48.2 Ker-Lindsay, James (2012). The Foreign Policy of Counter Secession: Preventing the Recognition of Contested States. Oxford University Press. प. 53. पहुँचतिथी 24 September 2013. In addition to the four cases of contested statehood described above, there are three other territories that have unilaterally declared independence and are generally regarded as having met the Montevideo criteria for statehood but have not been recognized by any states: Transnistria, Nagorny Karabakh, and Somaliland.
  49. Krüger, Heiko (2010). The Nagorno-Karabakh Conflict: A Legal Analysis. Springer. प. 55. ISBN 978-3-642-11787-9.
  50. Nikoghosyan, Hovhannes (अगस्त 2010). "Kosovo ruling implications for Armenia and Azerbaijan". HULIQ.com. Hareyan Publishing, LLC. पहुँचतिथी 17 April 2011.
  51. 51.0 51.1 51.2 Вице-спикер парламента Абхазии: Выборы в НКР соответствуют всем международным стандартам: "Абхазия, Южная Осетия, НКР и Приднестровье уже давно признали независимость друг друга и очень тесно сотрудничают между собой", – сказал вице-спикер парламента Абхазии. ... "...Абхазия признала независимость Нагорно-Карабахской Республики..." – сказал он."
  52. "In detail: The foreign policy of Pridnestrovie". Pridnestrovie. 26 May 2010. ओरिजनल से 11 May 2008 के पुरालेखित. पहुँचतिथी 29 जून 2010.
  53. Regions and territories: Nagorno-Karabakh (17 January 2006). BBC News. Retrieved 17 January 2006.
  54. "United Nations Interim Administration Mission in Kosovo". UN. पहुँचतिथी 8 January 2015.
  55. The World Factbook|Cyprus (10 January 2006). Central Intelligence Agency. Retrieved 17 January 2006.
  56. Kreuter, Aaron (2010). "Self-Determination, Sovereignty, and the Failure of States: Somaliland and the Case for Justified Secession" (PDF). Minnesota Journal of International Law. University of Minnesota Law School. 19:2: 380–381. पहुँचतिथी 24 September 2013. Considering each of these factors, Somaliland has a colorable argument that it meets the theoretical requirements of statehood. ... On these bases, Somaliland appears to have a strong claim to statehood.
  57. International Crisis Group (23 May 2006). "Somaliland: Time for African Union leadership" (PDF). The Africa Report. Groupe Jeune Afrique (110): 10–13. ओरिजनल (PDF) से 20 July 2011 के पुरालेखित. पहुँचतिथी 19 April 2011.
  58. Mesfin, Berouk (सितंबर 2009). "The political development of Somaliland and its conflict with Puntland" (PDF). ISS Paper. Institute for Security Studies (200): 8. ओरिजनल (PDF) से 23 November 2011 के पुरालेखित. पहुँचतिथी 19 April 2011.
  59. Arieff, Alexis. "De Facto Statehood? The Strange Case of Somaliland" (PDF). Yale Journal of International Affairs. International Affairs Council at Yale (Spring/Summer 2008): 1–79. पहुँचतिथी 17 April 2011.
  60. "Somaliland profile". BBC News. 14 December 2017. पहुँचतिथी 27 January 2018.
  61. Jansen, Dinah (2009). "The Conflict between Self-Determination and Territorial Integrity: the South Ossetian Paradigm". Geopolitics vs. Global Governance: Reinterpreting International Security. Centre for Foreign Policy Studies, University of Dalhousie: 222–242. ISBN 978-1-896440-61-3
  62. "Russia condemned for recognizing rebel regions". CNN.com. Cable News Network. 26 अगस्त 2008. पहुँचतिथी 26 अगस्त 2008.
  63. "Ma refers to China as ROC territory in magazine interview". Taipei Times. 8 अक्टूबर 2008.
  64. Regions and territories: Trans-Dniester (13 December 2005). BBC News. Retrieved 17 January 2006.
  65. The following bullets are grouped according to the availability of sources for the two criteria ((a) and/or (b)). This arrangement is not intended to reflect the relative importance of the two theories. Additional details are discussed in the state's individual entries.

संदर्भ स्रोत[संपादन]